Social is niet hetzelfde als sociaal.

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 13:41

De laatste tijd ben ik heel erg bezig met een stuk zelf ontplooiing. Niet alleen omdat Norberto, onze Zen Master mij ertoe dwingt, maar ook omdat ik de laatste tijd heel erg bezig ben met wat ik wil voor mijzelf in de tweede helft van mijn leven. De eerste helft van mijn leven was een rollercoaster. Een scheiding, twee verbroken relaties, faillissement en eigenlijk best veel ellende. Ik ben aan mijzelf gaan werken in de breedste zin van het woord. Sommige mensen noemen het ook wel een mid-life crisis. Ik noem het een mid-life awakening. 

 

Het eerste waar ik mee aan de slag ben gegaan is mijn lijf. Ik heb al mijn hele leven de lichaamsbouw van Kermit de kikker. De afgelopen maanden ben ik druk aan de slag gegaan met mijn lijf. Ik ben 17 kilo lichter inmiddels. Sinds kort ben ik nog dichter bij mijzelf komen te staan, om nog dichter bij mijn kern te komen. Terug naar mijn core. Het is dan ook toepasselijk dat ik dat doe met Youri, ex top hockeyer en founder van Core Performance. Als hij in staat is om top sporters te helpen, dan lukt hem het ook mijn lichaam recht te trekken, als Boskalis die de Evergiven recht trok. Het mooie is dat hij gelooft in een holistische aanpak op gezondheid en welzijn, net als ik geloof in een holistische aanpak van recruitment. 

 

Daarnaast probeer ik ook te kijken naar slechte gewoontes. Een slechte gewoonte was dat ik elke dag trek had in vitamine D, vitamine Donut. Die gewoontes heb ik doorbroken. Ik maak bewuste keuzes ten aanzien voeding. Het klinkt klein, maar voeding is een basis. Zo ben ik ook naar andere slechte gewoontes gaan kijken. Een gewoonte die ik inmiddels zie als een slechte gewoonte is social media. 

 

Al jaren is social een probleem, maar maakt social je sociaal. Ik ben van de generatie Hyves. Ik stuurde de hele dag :superman2: . De echte Hyvers weten wat ik bedoel. Ik ben bij de allereerste tweet ups geweest. Wat inmiddels ook al weer twaalf jaar geleden is. Facebook, was nooit helemaal mijn ding, maar insta vond ik dan wel weer heerlijk. 

 

Als recruiter kan je niet zonder social. Althans dat zeggen wij tegen elkaar. Je wil de doelgroepen kietelen op plekken waar ze het niet verwachten. Ik ben immers van de generatie van Vugt ( old school recruiters weten wat ik bedoel ). Mijn generatie heeft Social branding en recruitment uitgevonden. 

 

Ik leefde voor social, de telefoon vergroeid aan mijn hand. Daarnaast heb ik weinig schroom ik deelde veel en eigenlijk wel alles. Mijn werk, mijn successen, maar ook mijn verliezen. Mijn onzekerheden en zelfs mijn liefdes verdriet. Social zorgde niet altijd dat ik erg sociaal was. De afgelopen maanden ben ik steeds bewuster geworden van mijn social gedrag. Door het traject dat ik doorloop met mijn vriend Norberto. Die een hekel heeft aan social. Al zijn posts worden door onze marketing afdeling gedaan. 

 

Nu sta ik stil bij wat het mij gekost heeft. Het heeft mij relaties gekost, het heeft mij business gekost en eigenlijk vooral heel  veel tijd. Als ik meer om mij heen had gekeken inplaats van op mijn scherm, was er wellicht niet zoveel aan mij voorbij gegaan. 

 

Ik ben gaan minderen, ik realiseer mij ook dat ik dan wel Smit heet, maar geen Bas Smit ben. Dus wat levert het mij nou echt op? In een tijd dat wij bewuster dan ooit zijn van onze sterfelijkheid, waarom hebben wij dan nog steeds allemaal de drang om ons onsterfelijk te maken op social. Dus is social wel sociaal. Ooit zei iemand tegen mij "jij gebruikt social om jouw liefdes emmer te vullen". Ik heb het nooit zo ervaren. Social was en is mijn werk. Roeptoeteren over de banen die ik heb te vergeven of de technologie en innovaties die ik doorvoer. Echter soms moet je bewust zijn van jouw eigen gedrag. Een alcoholist of een junk, zien vaak het probleem niet, omdat zij te dicht op het probleem staan. 

Social heeft mij ook veel gebracht. Ik heb het altijd ervaren dat veel mensen mij ook op deze manier hebben leren kennen. Dat ik heel veel vriendschappen heb gesloten door social. Mijn beste vriendin Roos Hijner, heb ik leren kennen door Twitter. Dus ja het heeft mij heel veel gebracht, maar nu probeer ik steeds bewuster te zijn van de realiteit om mij heen inplaats van in mijn tijdlijn. Dus wellicht moet jij je ook afvragen, maakt social mij wel sociaal. 

 

May the force be with you, 

 

Martijn 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.