Curriculum Vitae betekent levensloop

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 08:45

Ik ben wellicht een vreemde recruiter maar ik hecht geen enkele waarde aan een Curriculum vitae. In het hedendaagse recruitment proces staat zelfs nu nog het curriculum vitae centraal. Ooit lang geleden toen ik de opleiding Personeel en Organisatie deed, leerde ik van mijn eerste HR influencer Bertien den Dulk, de definitie van curriculum vitae. Het is Latijn en betekent levensloop.

 

Wie ik ben en hoe ik mezelf zie, is met geen pen te beschrijven. Mijn verhaal is dan ook niet samen te vatten op een enkel A4tje. Dat verwacht ik ook niet van mijn kandidaten. Als ik naar mijzelf kijk, zie ik mijzelf als een Phoenix. Ik ben zakelijk en privé een paar keer onderuit gegaan. Vooral omdat ik mijn hart volgde en niet genoeg mijn verstand gebruikte. Mijn levensmotto in alles is, groots en meeslepend. Ik pas daarom ook zo bij mijn Magenta club, T-Mobile, omdat de cultuur unstoppable is. En dat past goed bij mijn recruitment ADHD.

 

Zoals gezegd is het verhaal wie ik ben niet samen te vatten op een A4. Als ik alleen al naar mijn liefdes leven kijk, dan is dat één groot Grieks epos. De liefdes in mijn leven waren van essentieel belang voor de keuzes die ik gemaakt heb. De keuze van zekere banen of stappen die ik heb gezet, waren vanwege de vrouwen in mijn leven. Dat ga ik echter niet op mijn CV zetten. Vooral omdat ik iemand ben die zijn geliefde graag ziet als zijn muze. Ten tweede als ik het op mijn CV zou zetten, zou iedereen denken: “leuke man, niet echt een doorzetter”.

 

Het mooiste voorbeeld dat ik heb van ”een CV zegt helemaal niks”, is mijn eigen sollicitatie procedure bij T-Mobile. Uiteraard nadat ik was aangenomen heb ik direct gekeken naar de andere kandidaten die ook in de procedure zaten. Tussen de concurrentie zaten heel wat sterke kandidaten. De conclusie tijdens mijn einde proeftijd gesprek was dat ik was aangenomen. Ik vroeg tijdens dat gesprek aan mijn baas: “Waarom heb je eigenlijk voor mij gekozen?”. Toen zei zij: “Vanwege de sprankeling in je ogen als je over recruitment praat… o ja, en omdat je de enige kandidaat was met een eigen rap video”. Eigenlijk sloeg ik daarmee de spijker op de kop.

 

Als recruiter is het de kunst om dat saaie stukje papier tot leven te brengen. Want jij moet immers de kandidaat aan de vacaturehouder voorstellen. Jij bent degene die de manager moet overtuigen van de match. Jij bent de ridder van het recruitment proces, het CV is maar het schild, jouw skills als recruiter is de lans waar je de hiring manager mee in het hart moet raken. Het overbrengen van de passie van jouw kandidaat, ga je dat bereiken met alleen een CV? Zeker niet zeggen wij bij RocketRecruitment. 

 

Wij hebben binnen RocketRecruitment veel gesprekken over werken vanuit je hart. Wij hebben niet voor niks een eigen Zen Master. Daarom hechten wij ook zoveel waarde aan passie voor het vak, want als jij passie hebt voor het vak, voelt de kandidaat dit en alle andere stakeholders in het proces. Het werkt aanstekelijk, recruitment moet een feestje zijn, Ik ben ervan overtuigd dat als jij met passie echt het gesprek aangaat met jouw kandidaat dat hij of zij ook eerder hun eigen passie zullen laten zien en blijken. Dus vraag niet naar iemand zijn CV vraag naar iemand zijn levensloop. Want zoals onze Zen Master Norberto altijd zegt, een mens is zoveel meer dan zijn CV.

 

May the force be with you,

 

Martijn

Reactie plaatsen

Reacties

Paul Stad
3 jaar geleden

Hear Hear!!! mooi artikel Martijn

p.s ik ben geen robot