Bij recruitment moet jij, je er nooit bij neerleggen

Gepubliceerd op 19 maart 2021 om 12:12

Als recruiter krijg je wel eens de opdracht, om op zoek te gaan naar een unicorn developer op een eenwieler die kan jongleren met codes , kan testen als een beest, van 26, met 23 jaar werkervaring , met een WO studie en een toefje Neyenrode als het kan. Het eeuwige gevecht van de recruiter.

 

Als manager van een groot team ga je inderdaad iemand idealiseren die je graag wil. In mijn huidige functie manage ik ook een groot team. Iedereen in mijn team heeft zijn eigen kwaliteiten. Mijn ideale recruiter zou de flair van Robin hebben, het zorgzame van Anneke, het niet lullen maar poetsen van Randi, de glimlach van Cynthia, zwoele stemgeluid van Sebas, het pragmatisme van Renée , de droge humor van Alexander, de Olympische inzet van Desiree, de spreadsheet koning Dennis en nog een grote scheut Azief voor mijn “one of the guys” gevoel. Elke manager idealiseert de ideale medewerker zelfs als je TA Eindbaas bent, mag je toch wel dromen.

 

Ik vind dat recruiters de arbeidsmarkt, waar zij in werkzaam zijn van binnen en buiten moeten kennen. Je moet je vacaturehouder, daar als geen ander over  kunnen adviseren. Deze kennis moet je elke dag aan werken. Je blijven verdiepen in de doelgroep waar je mee werkt en voor werft. Jij bent immers degene die elke dag de krochten van het internet afzoekt, naar deze mensen, dus jij moet kunnen zeggen: die unicorn van jou die bestaat helemaal niet.

 

Ik leg het altijd uit aan de hand van regeboog zure matten. Als recruiter voel jij je soms ook echt als de ultieme partypooper. Het is alsof je met je kind naar de Jamin gaat en moet zeggen nee sorry de regenboog zure matten zijn op, maar ze hebben wel gewone aardbeien. Wellicht als jij je ogen dicht doet en denkt dat het een regenboog mat is, dan kom je heel ver. Soms is de harde realiteit dat de kandidaat die je zoekt niet bestaat. Wij hebben dan inderdaad de taak om het innerlijke kind en de fantasie van de manager te kietelen en te overtuigen dat met een beetje fantasie en goede wil dat een aardbei zure mat net zo lekker is als een regenboog zure mat.

 

Waarom geef ik dit voorbeeld omdat soms hiring managers, zich opstellen als een vier jarig kind in hun vacature opstelling. Leg het dan ook uit als een vier jarig kind dat er soms gewoon geen unicorn regenboog kandidaten bestaan en dat je al blij mag zijn als je een ezel kan vinden waar je een wortel aan zijn voorhoofd kan vastbinden, in deze zeer complexe arbeidsmarkt. Dit gesprek moet jij je nooit bij neerleggen zou mijn vriend Norberto zeggen.

 

May the force be with you,

 

Martijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.